|
Sforzato Messere DOCG |
Vybrané nejlepší hrozny odrůdy Nebbiolo z podoblastí Sassela, Valgella, Grumello a Inferno jsou umístěny po sklizni do perforovaných kazet pouze v jedné vrstvě a ve vzdušném, suchém horském prostředí, vysychají podobu 3 měsíců.Za tuto dobu ztratí až 40% své hmotnosti a získají vyšší koncentraci cukru - extrakt nad hodnotou 35 g/l.
Po základním zpracování je víno dále školeno 1 rok v sudech barrique potom dva roky ve velkých sudech a následně ještě min. 8 měsíců dozrává v lahvích.Dosažená hodnota alkoholu je zpravidla na úrovni 14,5 %.
Jde o vynikající suché červené víno s intensivní vůní, rubínové barvy s granátovými záblesky, chuť plná, extraktivní s příznaky vyzrálých borůvek a ostružin, harmonická a sametová. Mimořádné víno, které je v této podobě zpracování vnímáno jako skvostné víno z údolí Valtellina reprezentující neskutečné možnosti odrůdy Nebbiolo.
Víno je vhodné zejména k pokrmům z červeného masa, steakům, pečeným a grilovaným úpravám.Vhodným doplňkem mohou být i vyzrálé sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano.
Teplota servírování : 18°- 20°C dekantovat 1 hod. před konzumací
|